Geplaatst op
Dat AI-tools verschillende voordelen met zich meebrengen, is inmiddels wel duidelijk. Maar wist je dat het succes begint bij degenen die het moeten gebruiken?
We hebben inmiddels allemaal wel gehoord van kunstmatige intelligentie, voor sommigen beter bekend als AI. De slimme technologieën worden niet alleen in het dagelijks leven, maar ook in veel bedrijven volop gebruikt.
Maar terwijl de voordleen van de tools op papier relatief voor de hand liggend lijken te zijn, blijkt de AI-implementatie in de praktijk niet altijd even vlekkeloos te verlopen. Waar dat precies aan ligt? Dat lees je hier.
Verandering is spannend
Wanneer je iets nieuws implementeert, dan krijg je vrijwel altijd te maken met bepaalde uitdagingen. Op het gebied van AI is het in de meeste gevallen niet de technologie zelf, maar de acceptatie van het personeel.
Dat komt doordat we verandering spannend vinden. We zijn gewend aan een bepaalde werkwijze en als het via deze methode allemaal goed gaat, waarom zou daar dan iets aan moeten veranderen?
De tijd staat nooit stil
Op zich is dat een begrijpelijke vraag. Maar het antwoord is tegelijkertijd ook heel simpel: omdat het moet. Moderne bedrijven die willen blijven concurreren met de rest, zijn verplicht om mee te bewegen met onze veranderende wereld. Als er dus een nieuwe technologie wordt geïntroduceerd die iedereen gebruikt, dan loop je de kans om achterop te raken als jij het links laat liggen.
Maar wees niet getreurd: we vroegen ons toch ook ooit af wat we in vredesnaam met die computers moesten doen? En kijk ons nu, die apparaten zijn inmiddels niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken.
Twee partijen moeten AI accepteren
Als we kijken naar de impact van een AI-strategie, dan zijn het voornamelijk twee groepen die de impact ervan zullen voelen. Om te beginnen is er natuurlijk de klant; zij moeten tevens open staan voor de introductie van een AI-tool. Als senioren jouw doelgroep zijn, dan is het misschien handig om jezelf te vragen of het verstandig is om een chatbot op je klantenservice te implementeren.
En dan zijn er natuurlijk nog, zoals eerder besproken, de medewerkers. Het succes van de AI-implementatie hangt af van hun enthousiasme; betrek ze daarom in een vroeg stadium en vraag om inbreng. Des te groter de betrokkenheid, des te groter de kans dat ze de nieuwe werkwijze(n) zullen accepteren. Dit zullen zij overigens ook uitstralen richting de klant.
Assisteren, niet overnemen
Onderzoek heeft uitgewezen dat medewerkers willen dat de tools hen ondersteunen. Ze willen natuurlijk niet dat de slimme technologieën hun takenpakket overnemen; maar ze mogen wel verantwoordelijk zijn voor handmatige, repetitieve werkzaamheden. Zo kunnen zij zich focussen op andere, belangrijkere zaken. Met het helpen van een klant, bijvoorbeeld. Want alleen op deze manier zal AI op positieve wijze kunnen bijdragen aan de optimalisatie van niet alleen je bedrijfsprocessen, maar ook het geluk van je personeel.
Meer over de impact van AI: ‘AI-tools: de sleutel tot hogere klanttevredenheid?’