Heb je een kapotte band of ketting? Dat wordt weer een bezoek aan de fietsenmaker. Dit kan soms erg oplopen in de kosten. De echte fietsenkenners sleutelen bijna dagelijks aan hun eigen fiets. Je zult je verbazen hoeveel klusjes je eigenlijk eenvoudig zelf kunt oppakken. Dit hoeft vaak niet tijdrovend te zijn. Nieuwe fietsonderdelen? Installeer ze zelf op je fiets. Lees meer in deze blog hoe je gemakkelijk in je vrije tijd je aan je eigen fiets kan gaan sleutelen.

Regel je eigen fietsonderhoud

Om te kunnen sleutelen aan je eigen fiets hoef je echt geen fietsenmaker of klusser te zijn. Zorg dat je de juiste gereedschap spullen in huis hebt. Het internet biedt vaak ook een helpende hand in het geven van de juiste instructies. Het repareren van je fiets oogt vaak een tijdrovende klus. Na een aantal reparatieklussen zelf uit te voeren zul je merken dat je er steeds handiger in wordt.

Ga aan de slag!

Je fiets kun je het beste op de kop plaatsten, zodat deze leunt op je fietsstuur en zadel. Zo kun je gemakkelijk in een neutrale positie aan de slag met je fiets.

Wat voor fietsgereedschap heb ik nodig?

Om aan de slag te gaan met je fietsklus heb je gereedschap nodig. De volgende gereedschappen zijn handig bij het klussen aan je fiets:

  • Inbussleutels
  • Steeksleutels
  • Momentsleutel
  • Schoonmaakdoek

Het is belangrijk om goede kwaliteit gereedschap in huis te hebben. Voornamelijk als je vanaf nu van plan bent om vaker je eigen fietsklussen uit te voeren. Bij het gebruik van het fietsgereedschap merk je vrij snel het verschil tussen goedkope en kwaliteit gereedschap. Maak het jezelf makkelijk en kies voor goede fietsgereedschap voor de lange termijn.

Basis klusjes die je zelf kunt doen

Zoek het uit te voeren klusje online op. Er is namelijk genoeg op het internet te vinden over het uitvoeren van diverse klussen aan je fiets. Denk hierbij aan het plakken van je band, de ketting weer terug op de fietstanden plaatsen of het aanspannen van je fietsketting. Met je fietsgereedschapskist heb je bij de meeste klussen vaak niet langer dan een kwartiertje nodig om aan je fiets te repareren. Dat scheelt weer wat reparatiekosten. Voor je het weet kun je weer fietsend de weg op.

Ga langs de fietsenwinkel

Het is vanzelfsprekend dat niet elk fietsmankement opgelost kan worden met alleen fietsgereedschap. Het kan voorkomen dat je gehele fietsonderdelen moet vervangen. Ga langs de fietsenmaker en vraag hem om advies. Zo weet je dat het nieuwe fietsonderdeel wat je wilt aanschaffen ook daadwerkelijk past bij jouw type fiets. Vervolgens kun je de vervanging zelf uitvoeren.

Met de online kennis over fietsklussen ben je dus in staat om jezelf heel veel aan te leren. Oefening baart kunst. Gun jezelf wat tijd in de vakantie om aan de slag te gaan met je fiets. Met toegang tot online, een goede gereedschapskist en een lokale fietsenwinkel ben je in staat om voortaan de meeste fietsklussen gewoon zelfstandig en snel uit te voeren.